Od 13. 12. 2014 vzniká povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10:
1) Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda)
2) Korýši a výrobky z nich
3) Vejce a výrobky z nich
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj
8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)
13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich
ZPŮSOB ZNAČENÍ ALERGENŮ V NAŠÍ JÍDELNĚ:
Číslo alergenu dle výše uvedeného seznamu, který daný pokrm obsahuje.
V blízkosti jídelního lístku bude vyvěšen SEZNAM ALERGENŮ s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek.
U P O Z O R N Ě N Í
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou a má pouze funkci informační jako každý výrobce potravin a pokrmů. Není možné se při výrobě velkého počtu jídel věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám.
Případné dotazy rádi zodpovíme v kanceláři ŠJ.
Příklad jídelního lístku s orznačením:
přesnídávka – pomazánka lososová, veka, čaj, mléko, ovoce (1,2,4,7)
oběd – polévka hovězí s rýží (7,9,10,12)
vepřové maso v mrkvi, brambor,m.m., čaj (7,12)
svačina – houska s plátkovým sýrem, chery rajčata, mléko, čaj (1,7,12)